CV-Tekst (Dansk)

Erik Granum blev født 1944 i Vejle, Danmark
Han har svendebrev som radiomekaniker og blev svagstrømsingeniør fra Aarhus Teknikum i 1967. Efter værnepligt og 3 års ansættelse i industrien fik han M.Sc. og Ph.D. grader i Elektronik i henholdsvis 1973 og 1981 fra Danmarks Tekniske Højskole. Her blev han ansat ved Laboratoriet Elektronik i 1973 mhp. forskning i billedbehandling og mønstergenkendelse rettet mod automatiseret analyse og klassifikation af menneskelige kromosomer (samarbejde med Rigshospitalets Kromosomlaboratorium).

Fra 1979-83 var han ansat ved British Medical Research Council, “Clinical and Population Cytogenetics Unit” i Edinburgh, hvor han arbejdede i “Pattern Recognition and Automation Section” med automatisering af billedanalyse i mikroskop. I 1983 returnerede han til Danmark og blev ansat ved Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet – først som lektor i datateknik og siden 1989 som professor i informationssystemer (billedanalyse og datamatsyn). I 2009 gik han på pension, men fortsatte som professor emeritus ved universitetet.

I 1984 grundlagde han Laboratoriet for Billedanalyse, senere Laboratoriet for Computer Vision og Medieteknologi, CVMT. Han var en af hovedaktørerne i etablering af det tværfaglige multimedie- og virtual reality center VR-Center Nord på Aalborg Universitet i 1999. I 2005-08 var han leder af AAUs formelle etablering i Københavnsområdet med oprettelsen af Institut for MedieTeknologi og Ingeniørvidenskab, med afdelinger i både Aalborg og København. Instituttet var dengang lejet ind på IHK, Ingeniørhøjskolen København i Ballerup.

Gennem projekter finansieret af nationale og internationale forskningsprogrammer har han forfulgt sine interesser for bevægelsesanalyse, farvesyn, vision systemer, computer vision og grafik i multimedier samt visualisering, virtual/augmented reality og autonome agenter. I de seneste år optog tværfaglige kombinationer for uddannelse og forskning meget af hans engagement.

Han er medstifter af Dansk Selskab for Automatisk Genkendelse af Mønstre 1976, medlem af IAPR, medstifter 1987 og formand for Fonden Vision Nord til dens opløsning i 2009, reviewer for adskillige internationale tidsskrifter og konferencer og i programkomitéen for flere internationale konferencer. Han var chairman for The 7th Scandinavian Conference on Image Analysis i Aalborg 1991, for The first i3 Annual Conference I Nyborg 1998, og for Presence 2003, The 6th International Workshop on Presence i Aalborg.

Han har været koordinator for adskillige nationale og interkontinentale forskningskonsortier og –netværk (f.eks. NORBIT technology transfer network, NORVIC research network, ESPRIT-BR3038/7108-VAP, RETINA HCM-network, ESPRIT Explorative Action SAM ECIS-003, ESPRIT LTR/i3-ese project PUPPET, ACROSS (DK) og EU-IST-FET Presence BENOGO, og partner i adskillige (f.eks. ECUS-003, SMART I/II, VIRGO, ECVNet, “3D Visual Data Mining”, “Staging of Inhabited Virtual 3D-Spaces”, ARTHUR, FG-Net). Han var medstifter af i3NET, the European Network for Intelligent Information Interfaces.

I 1991 modtog han Villum Kann Rasmussens Årslegat for teknisk forskning, har været medlem af E-Komissionen for STVF, deltaget i rådgivende udvalg under ATV og VTU, og jævnligt reviewer for norske og svenske forskningsråd, for EU-IST og for mange internationale tidsskrifter og konferencer. Han har ofte været opponent ved Ph.d. forsvar og medlem af bedømmelsesudvalg i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Holland og USA.

Professor Granum har været forfatter eller medforfatter af mere end 100 videnskabelige bidrag indenfor billedbehandling og -analyse, visuel og automatisk klassifikation, metoder og systemer til mønstergenkendelse, computer (farve) vision, visualisering, virtual reality og autonome agenter. Mere end 30 af bidragene er udgivet i videnskabelige monografier, refereed internationale tidsskrifter eller invited papers.